top of page

El president de la Generalitat participa en el Dia Internacional de les Llengües de Signes


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha participat en el Dia Internacional de les Llengües de Signes, que se celebra avui, 23 de setembre, i ha signat el missatge de la jornada: “La llengua de signes catalana és per a tothom”. Amb aquest testimoniatge s’ha afegit a personalitats polítiques i culturals d’arreu del món que han estat convocades per la Federació Mundial de Sords a difondre un vídeo amb aquest missatge referit a la llengua de signes del seu país.


El Dia Internacional de les Llengües de Signes va ser instituït per l’ONU el desembre de 2017. La data del 23 de setembre recorda la constitució el 1951 de la Federació Mundial de Sords, que agrupa 135 associacions estatals de sords i més de 70 milions de persones sordes d’arreu del mon. S’estima que al món hi ha més de 300 llengües de signes.


A Catalunya tenim la llengua de signes catalana (LSC), que es va originar fa més de 200 anys, i que ha anat evolucionant gràcies, en gran part, a les entitats de persones sordes que han desenvolupat la seva activitat associativa i cultural en aquesta llengua.


La llengua de signes catalana és l’idioma natural de les persones sordes i sordcegues de Catalunya, per a qui és un element d’identitat col·lectiva. La Llei 17/2010, del Parlament de Catalunya protegeix i promou la llengua de signes catalana, i enguany se’n commemora el 10è aniversari. La Direcció General de Política Lingüística, que té per objecte la promoció d’aquesta llengua amb una agenda específica d’acció, ha impulsat una campanya amb anuncis 012 per difondre la llengua de signes catalana a la població, emesos per ràdio i televisió.


El Dia Internacional de les Llengües de Signes és una ocasió per a fer visible la LSC i promoure el valor de la diversitat lingüística. El dia s’emmarca en la setmana d’activitats que acaba el 28 de setembre, amb el Dia Internacional de les Persones Sordes.


La Direcció General de Política Lingüística difon la llengua de signes catalana amb diversos recursos entre el quals destaca el Vocabulari bàsic de LSC i la impulsa amb una línia de subvencions específica anual per a la LSC, que aquest any s’ha atorgat per tercer any. També impulsa el Projecte de nivells d’aprenentatge de la LSC, per a definir-los segons el Marc Europeu Comú de Referència (MECR) i el Consell Social de la Llengua de Signes Catalana.


39 visualizaciones0 comentarios
bottom of page