top of page

Mercè Calafell, CERECUSOR i Santiago Frigola, guardonats amb el III Premi LSC de Foment de la Llengu


La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va presidir l’acte de lliurament la 3a edició dels Premis de Foment de la Llengua de Signes Catalana (LSC), que va tenir lloc ahir al Palau de la Generalitat. L’acte va comptar amb la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i amb el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), Albert Casellas.


Durant la cerimònia, la consellera, que ha excusat l'absència del president Torra a l'acte a causa del seu desplaçament a Estraburg, ha destacat, en el seu parlament, que “les llengües de signes són un sistema comunicatiu tan antic en la humanitat com el de les llengües orals” i que “la llengua de signes catalana actual és el resultat de més de 200 anys d’evolució, de canvis, d’influències i d’interaccions amb altres llengües i amb l’entorn”.


La consellera Vilallonga ha afegit que “a casa nostra, la llengua de signes compleix una funció social indispensable: és la llengua de més de 25.000 conciutadans, entre els quals hi ha les persones sordes signants, que poden disposar d’una eina de comunicació d’acord amb les exigències i necessitats del segle XXI”.  


Mercè Calafell, pionera en la interpretació i ensenyament de la llengua de signes catalana (LSC), el Centre Recreatiu Cultural de Persones Sordes de Barcelona (CERECUSOR), i Santiago Frigola, professor i impulsor de nombroses iniciatives de difusió en LSC, han estat guardonats amb el III Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana, que atorga el Govern de Catalunya en reconeixement de persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana.


Per la seva part, la directora general de Política Lingüística ha remarcat que la política lingüística del Govern, que té encomanada la promoció del català, té també la competència de fer créixer el coneixement i l’ús de la LSC, "com a política social que és, i pel deure de qualitat democràtica que tenim com a país". Franquesa ha exposat breument fites assolides en el desplegament de la llei i d’aquesta política específica com l’ampliació del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana a persones sorcegues, la línia de suport a projectes que ha permès, entre d’altres accions, la creació de la sèrie “Peixos” o l’elaboració del  Vocabulari bàsic de la Llengua de signes catalana.


L’acte ha finalitzat amb una mostra de narrativa en llengua de signes catalana, a càrrec del professor i artista sord Frank Vidiella amb veu de l’intèrpret Albert Llaurens,  i també amb interpretació dels Segadors, himne nacional de Catalunya, en LSC, presentada especialment en aquesta ocasió.


Els guardonats

El III Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana en la categoria de persona signant, per la seva trajectòria en el foment de la llengua de signes catalana, s’atorga a Mercè Calafell i Carrasco. Persona oïdora, però amb la llengua de signes catalana com a llengua materna per ser filla de pares sords, Calafell ha estat una figura clau en el període de reconeixement social i institucional de les persones sordes i de la llengua de signes als anys 80 i 90, en què va exercir com a intèrpret i també en l’inici de l’ensenyament de la llengua de signes catalana. El seu pare, Àngel Calafell, va ser una figura cabdal del moviment associatiu sord de Catalunya al segle XX.


En la categoria d’entitat que hagi destacat en el foment de la llengua de signes catalana, s’ha atorgat el III Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana al Centre Recreatiu Cultural de Persones Sordes de Barcelona (CERECUSOR). L’entitat és representativa i històrica de la comunitat sorda catalana. Fundada el 1941 a Barcelona, destaca en l’organització d’activitats culturals, especialment en teatre en LSC, i també en l’ensenyament de la llengua de signes catalana.


En la categoria d’iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la llengua de signes catalana, el III Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana s’atorga a Santiago Frigola. Professor, estudiós, divulgador i impulsor de nombroses iniciatives de difusió de la LSC des de ben jove en diversos àmbits, des de la docència universitària, la recerca, l’activisme i la dinamització associativa fins a les noves xarxes socials i de la comunicació.


Tercera edició del guardó

El Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana té caràcter biennal i es lliura en tres categories: a una persona signant, per la seva trajectòria; a una entitat, i a una iniciativa de foment de la llengua de signes catalana. El premi és atorgat per un jurat format per 6 membres, en representació del Govern i també del sector. Entre aquests, la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, representants dels col·lectius de pares i mares de persones sordes i de persones sord-cegues i de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).


L’Estatut d’autonomia (art. 50.6) preveu que la llengua de signes catalana ha de ser objecte d’ensenyament, protecció i respecte. El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 17/2010, de 3 de juny, de la llengua de signes catalana, que també preveu (art. 8.1) que l’Administració de la Generalitat ha de difondre l’existència de la llengua de signes catalana.


20 visualizaciones0 comentarios
bottom of page