top of page

El Servei 061 CatSalut Respon accessible des d’ara també en llengua de signes catalana (LSC)


Pas important en la normalització de la llengua de signes catalana en els serveis públic de salut de la Generalitat, amb la incorporació i posada en marxa d’un equip d’interpretació en LSC integrat en el servei del 061 CastSalut Respon. La LSC s’incorpora des d’ara com una llengua més de comunicació per accedir als serveis públics de salut per a persones sordes a través de mòbils i tauletes.  


Després de diversos mesos de proves iniciades el 2019 amb la col·laboració de persones sordes voluntàries, i d’associacions de persones sordes entre les quals CERECUSOR, entitat guardonada recentment amb el Premi LSC de la Generalitat, el servei 061 CatSalut Respon ja es accessible en LSC, per mitjà de videoconferència amb intèrprets de LSC, des de qualsevol punt del territori.


L’accessibilitat al servei 061CatSalut amb interpretació en llengua de signes catalana funciona les 24 hores, els 365 dies de l'any, gràcies a la incorporació al servei del 061 d’un unitat d'intèrprets de la llengua de signes  catalana. El servei d’interpretació en LSC del 061 CatSalut s'adreça tant a persones sordes com també als professionals de la salut, que compten així amb un suport bàsic de comunicació en LSC per donar resposta a les necessitats d’informació i d’atenció de les persones sordes.


La Dra. Núria Torres, cap de l’Àrea d’Atenció no presencial del Servei d’Emergències de Catalunya, va presentar ahir a la seu del SEM el desenvolupament del projecte així com el funcionament del  nou servei en LSC del 061 CatSalut Respon. També es van atendre les consultes dels assistents, provinents d’associacions de persones sordes de Barcelona, Lleida i del Maresme, i es va informar de l’ampliació prevista en els propers mesos de l’accessibilitat al nou servei des d’altres aplicacions mòbils (App) de la Generalitat en l’àmbit de la Salut.


La salut en llengua de signes catalana és també un dels àmbits que treballa la Direcció General de Política Lingüística per disposar del vocabulari i la terminologia necessària en LSC. El Vocabulari bàsic en LSC, editat per la Direcció General compta amb un camp específic de termes de salut amb 120 vídeos que mostren la realització dels signes corresponents en LSC. Aquest Vocabulari és accessible al web de llengua catalana i al canal YouTube de LSC.  


La posada en marxa del servei d’interpretació en llengua de signes catalana s'emmarca en l'estratègia global del 061 CatSalut Respon de fer l'atenció sanitària més accessible per a tots els col·lectius, també el de les persones sordes, i representa un pas important en la incorporació i normalització de l’ús de la LSC en els serveis públics.


60 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page